Epöl község a Gerecse hegység keleti peremvidékén helyezkedik el, az Őr-hegy, és a Babály- hegy vonulata közötti völgyben.
Epöl ma önálló kisközség, lakóinak száma kb. 638 fő.  Teljes infrastruktúrával – víz, villany, gáz, csatorna, telefon, kábel-tv – rendelkezik. 2013. március 1-től a képviselő-testület hivatalának feladatait az Bajnai Közös Önkormányzati Hivatal látja el, melynek kirendeltsége működik a településen.  A községben van napközi otthonos óvoda és nyolc osztályos általános iskola, melyeket két szomszédos településsel közös Intézményfenntartó Társulásban működtet. Az általános iskolában német nemzetiségi nyelvet oktatnak.  Szintén Társulásban megoldott a szociális ellátások közül a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat, a szociális étkeztetés és a házi segítségnyújtás.  Van községi könyvtára, korszerű orvosi rendelője, felújított közösségi háza, mely több mint száz éve szolgálja Epöl kulturális életét. A településen a falusi turizmus keretében működik vendégház. Korszerű az élelmiszerüzlet, a presszó, és az italbolt. Községünket élénk kulturális élet jellemzi, minden évben éves programterv szerint rendeznek a községben programokat, helyi és nemzeti ünnepeket. Az itt élők fontosnak tartják megemlékezni  pl. a Doni áttörés, vagy a Trianoni gyásznap évfordulójáról. Rendszeresek a tavaszköszönt?, ill. nyárbúcsúztató családi sport délutánok, főzőversenyek, de minden évben szerveződik egyhetes alkotótábor is. Baráti kapcsolatot tartunk az első  Kisvárdai Képzőművészeti Műhely alkotóival, akik több alkotásukat ajánlották már fel intézményeink számára.  Több civil szervezet is működik a településen – Falufejlesztési Közalapítvány, Faluközösségi Egyesület, Búzavirág Népdalkör, Római Katolikus Egyházközségi Testület, Epöl Községi Polgárőr Egyesület, Szent Erzsébet Karitász csoport, Önkéntes Tűzoltó Egyesület – akiknek a közös összefogásával valósulnak meg a helyi programok. A környék alaposabb megismerésére gyalog, ill. kerékpártúrák szerveződnek, melyek kapcsolódnak a község egy - egy nevezetesebb évfordulójához, ill. személyiségéhez, pl. 50 km-es Dr. Erdős Mátyás körtúra, Deák József emléktúra. A település arculatát elsősorban a falusi turizmus értékmegőrző, hagyományápoló és közösség formáló szellemisége mentén kívánják formálni felelős vezetői.


Főbb látnivalók:

- A templom oltárképe, melyet Zanussi József festett 1805-ben Nagyszombatban.
- Öregharang 1740-ben Loseph Stainstock öntötte Budapesten,
- A barokk oltár, melyet a Sándor család 1859-ben adományozott az epöli templomnak.
- A templom orgonáját a budapesti Rieger és Társa készítette az 1900-as évben.
- A temetőben több értékes régi sírkő látható. 
- Epöl területén öt képtartó oszlop, és hét emlékkereszt bizonyítja az itt élők szilárd hitét, vallásosságát. A képtartókban lévő festményeket 2006-ban - alkotótábor keretében Szeifried Zoltán kisvárdai festő-grafikus művész készítette.
- Az ő nemes ajándékaként az Önkormányzat tanácstermében látható az Árpádházi Szent  Erzsébet életét bemutató grafikai sorozat.
- 2009-ben átadott Dr. Erdős Mátyás park, mely a tizenhét évig itt szolgáló plébános emlékének ápolásaként került kialakításra. A templom oldalfalán emléktábla, Lourdes-i barlang kápolnájában pedig portréja, és életrajza is látható, olvasható. 
- I-II. világháborús emlékmű a Hősök terén.

 

Túracélpontok:

- Az Őr-hegy epöli oldalában található Öreglyuk rétegbarlang, mely kiválóan bemutatja a mészkőbarlangok kialakulásának főbb fázisait. A hegy tetejéről páratlan kilátás nyílik a Gerecse vonulataira, és az alatta megbúvó településekre.
- A Babály vonulatának legutolsó dél-keleti tömbje a Szarka-berek, melynek tetején a Kőszikla sziklacsoport fehérlik.  A tetején álló túrázó elé a környék legszebb körpanorámája tárul. Kiválóan látni a Gerecse, Pilis, Budai-hegyek ill. a Dunazug vonulatait.
- Juh-állás ősborókás, melynek területén több helyen látni forrásvízi mészkősziklákat.

 

Pályázatok

infoblokk page

Elektronikus ügyek

onkor

Magyar Falu Program

Go to top