Az elmúlt nevelési év során „Csoóri Sándor Program” kereteiben kiírt gyermektáncház pályázatunk nyertes lett így támogatásból ingyenesen valósulhatott meg az epöli óvodások magyar néptánc oktatása és alakalmankénti táncházba csalogatása. Célunk volt megőrizni és kedvet teremteni e programsorozattal népzenéhez, néptánchoz. Pályázati forrásból lehetőségünk volt minél komplexebbé alakítani rendezvényeinket az óvodás korosztályt (elsősorban a gyermekeket és családjukat) megszólító programelemekkel.

Számos alkalommal léptünk fel óvodásainkkal a táncoktatótól elsajátított fűzésekkel a falu rendezvényein, egyre népesebb résztvevői létszám mellett, esetenként a szülők bevonásával. A népi kultúra és a népművészet szellemi értékeinek továbbadása terén évek óta segítségünkre van Halmos Zsuzsanna néptáncoktató, aki a színvonalas élőzenei előadás megszervezését is felvállata. Így programjainkat élő zenei előadókkal színesítettük. Lehetőségük volt megfigyelni a Gyermek-napi rendezvényen a duda megszólaltatását és élvezetes előadásban megismerhettük a hozzá kapcsolódó népi hiedelmeket és szólásokat is. De nagybőgő, koboz, hegedű és brácsaszó, népdalok és játékok is színesítették óvodásaink életét. A hangszereket ki is próbálhatták a gyerekek, majd közös tánccal teljesedett ki a mulatság.

Örömünkre szolgált, hogy óvodásunk apukája Rácz Dani is csatlakozott e témához és ajándék programként, hangszersimogatóra invitálta a gyermekeket, ahol interaktív módon bemutatta hangszergyűjteménye darabjait, a foglalkozáson a gyerekek akár a tekerőlantot is kipróbálhatták és tették is bátran.

Az „Epöli óvoda gyermektáncháza” program lehetőséget nyújtott, hogy játékos formában, a hagyományos népi játékok és életkori sajátosságnak megfelelő néptánc elemek segítségével kerüljön fejlesztésre a gyermekek mozgáskészsége, miközben észrevétlenül sajátították el a magyar néptánc alapjait. Az óvodás korosztály számára oly alkalmas utánzásos módszer segítségével kellemes, élményszerű és önfeledt pillanatokat, hasznos tapasztalatokat szerezhettek. Közben nagyban fejlődött a mozgáskoordináció, a ritmus készség, a zenei hallás. Nagy hatással van a szociális készségekre. Reméljük a rendezvényeken bemutatott fűzések örömet jelentettek nem csak a gyermekeknek, hanem rajtuk keresztül a családoknak, és a falu közössége számára is.

Szép nyarat kívánunk!

Gyermektáncház képek


Pályázatok

infoblokk page

Elektronikus ügyek

onkor

Magyar Falu Program

Go to top